Een optometrist is een paramedicus die gespecialiseerd is in oogzorg. Optometristen voeren oogonderzoeken uit om de gezondheid van de buiten- en binnenkant van je oog te onderzoeken, zo kunnen vroegtijdig oogproblemen gedetecteerd worden, zoals staar, glaucoom en andere oogaandoeningen. Onze optometristen werken samen met huisartsen en oogartsen om zo te kunnen doorverwijzen als ze ernstige oogaandoeningen of algemene gezondheidsproblemen detecteren die van invloed kunnen zijn op de ogen.
Als je boven de 40 jaar bent, geen klachten hebt, maar wel graag wilt weten hoe het met de gezondheid van je ogen gesteld is.
Als er na een eerdere oogmeting een aanleiding wordt gevonden om verder uitgebreid optometrisch onderzoek te laten doen.
Als er in de familie een oogaandoening voorkomt, zoals maculadegeneratie of glaucoom.
Zoals dubbelzien, last van droge ogen, vlekken of flitsen in het gezichtsveld ziet en graag wilt weten wat hiervan de oorzaak is.
Als er vanwege de gezondheid regelmatig een optometrisch onderzoek nodig is (bijvoorbeeld bij diabetes, glaucoom of een hoge bloeddruk).
Voordat de optometrist start met het onderzoeken van je ogen stelt deze eerst een aantal vragen over eventuele oogklachten, gezondheid van je ogen, je algemene gezondheid en of er oogheelkundige afwijkingen zijn in jouw familie. Tijdens het onderzoek meten we je oogsterkte met AVA technologie, beoordelen we de gezondheid van de buiten- en binnenkant van je oog. Dit doen we doormiddel van verschillende onderzoeken waaronder een OCT-scan, hiermee beoordelen we de gezondheid van je netvlies. Herkent u één of meer van deze onderstaande klachten? Maak dan een afspraak voor een optometrisch onderzoek.
Een optometrisch onderzoek is niet alleen voor als je klachten hebt. Tijdens het onderzoek kunnen er ook afwijkingen of aandoeningen naar voren komen zonder dat je daar klachten van hebt, maar waar wel meer onderzoek of een behandeling voor nodig is om schade te voorkomen.
Het is ons advies om een optometrisch onderzoek te laten uitvoeren als jij of één van jouw familieleden één van de onderstaande aandoeningen heeft:
Een uitgebreid optometrisch onderzoek wordt bij bepaalde klachten vergoed door je zorgverzekering. Bij een basis optometrisch onderzoek wordt je oogsterkte bepaald maar dit kan nog niet gebruikt worden voor een bril, hiervoor is een oogmeting nodig. Tijdens de AVA oogmeting worden je ogen gemeten op een honderdste dioptrie nauwkeurig en kunnen de resultaten worden gebruikt voor een bril.
Ook wil de optometrist graag weten of je een bril of contactlenzen draagt. Neem de bril(len) of sterkte van je contactlenzen mee naar de afspraak.
Het onderzoek duurt 1 uur. Tijdens dit onderzoek kan het zijn dat je van ons pupilverwijdende oogdruppels krijgt. Dit kan nodig zijn om de gezondheid van je ogen goed te kunnen beoordelen. Door deze druppels wordt je lichtgevoeliger en kan je wazig gaan zien, waardoor je zelf geen auto mag rijden. Om deze reden adviseren we je om samen met iemand te komen. Je mag na het onderzoek wel zelfstandig met het openbaar vervoer of de fiets terug naar huis. Neem een zonnebril of een pet mee om je te beschermen tegen het felle licht.